De meren van de heilige Juliana

Banner-etangs-julienne-253x100-v1

De meren van de heilige Juliana

planaccesJulienneIn Argenteau biedt het landschap van de heilige Juliana met haar meren een groene long. De rots van Argenteau domineerde de Maasvallei. Er blijft slechts een residentieel kasteel over, privégebied en middelpunt van een enorm park dat bestaat uit bossen, meren en een recreatiecentrum, dat open is voor publiek.

Het is een plaats die geschikt is voor wandelingen met onder andere de kapel van Wixhou. Het gebied van de heilige Juliana bevat 80 hectare bos. Het deel dat in een dal ligt met twee meren, het speelterrein en het onthaalhuis wordt beheerd door de stad Wezet, en zorgt ervoor dat het plaatselijke volk daar een groene long kan vinden.

Het gebied leent de naam aan de rivier die het doorkruist: de heilige Juliana rivier, dat 13 km stroomopwaarts ontspringt, in het mooie kleine dorp van Retinne, waar de heilige Juliana in 1192 geboren werd.

Bereikbaarheid en extra info: https://www.cirkwi.com/fr/point-interet/76864-etangs-de-la-julienne

Ontdek het nieuwe startbord bij de meren van Juliana:

Het dal van boven gezien:

Het dal is 13 km lang tussen de bron van de rivier / Sint-Juliana in Retinne en haar monding in Argenteau. De luchtfoto’s tonen de groene long van la Basse-Meuse. Op de foto’s is ook het kasteel van Argenteau zichtbaar waar de gravin de Mercy woonde, daarna de familie van Zuylen en op dit moment de familie Zieck.

De meren van de heilige Juliana

Het lage deel van het dorp van Argenteau bevindt zich in de Maasgroef terwijl de hoge delen zich op het terras van de Maas bevinden. De vijf meren van het Domein van de heilige Juliana werden in 1960 uitgegraven en zijn het kader van verschillende vrijetijdsbestedingen zoals hengelsport en modelboot wedstrijden.

Het is een paradijs voor wandelaars. Het diepste punt van de vallei behoort aan de stad Wezet, terwijl de bossen op de hellingen toebehoren aan de eigenaars van het kasteel van Argenteau.

Bereikbaarheid en extra info:
https://www.cirkwi.com/fr/point-interet/76864-etangs-de-la-julienne

“Ô Bois” van het heilige Juliana-gebied, ijssalon, eethuis en tearoom

Dichtbij de meren en tegenover het speelterrein doet “Ô Bois” dienst als eethuis en ijssalon. Dit restaurant blijft zowel in de winter als de zomer open en toegankelijk voor iedereen. Mooi terras en speelterrein. Na een mooie wandeling raden we je aan te komen ontspannen bij “Ô Bois” en je te laten verleiden door een zoet pleziertje!

Fonds Saint-Julienne – 4601 Argenteau – Tél 04/379.44.51 – info@o-bois.be
Pour plus d’infos : www.ô-bois.be

Wandelkaart van de vallei

Banner-Rando-Julienne-27x10-200dpi

Link naar de gratis wandelkaart :
http://www.cirkwi.com/#!page=circuit&id=14948&langue=fr

Een geïllustreerde kaart met 48 opmerkelijke locaties werd uitgegeven in IGN formaat en is te koop aan de prijs van 5 euro in toerismebureaus, in de Cappuccino, of bij de auteur, chemin de la Julienne 35, 4671 Saive.

Het gehucht van Wixhou en de kapel

Wixhou (Wihou – Wixhout) is een plaats die vandaag opgenomen is bij het gehucht dat tussen de dorpen van Richelle en Saint-Remy ligt in de provincie Luik. Wixhou betekent het gezegende bos (wi = gezegend en hout = bos). Het maakt deel uit van het dorp van Argenteau, vroeger volwaardig gemeenschappelijk, en vandaag opgenomen in de gemeente van Wezet. Het gehucht is gesitueerd op de rand van de hoogvlakte van Herve en de hoogten van de vallei van de heilige Juliana, een prachtig schrijn van groen. De enige straat wordt aan de ene kant omzoomd door velden en boomgaarden en aan de andere kant door de bossen van de heilige Juliana en een indrukwekkend kastanjebos. Een beetje verder verrijst het kasteel van Argenteau, een verblijf die gebouwd werd in 1683 op de ruïnes van een oud fort uit de Xde eeuw. De mooie Franse tuinen omringen het kasteel en de gastenverblijven.

Wixhou telt verschillende opmerkelijke bomen. Een prachtige Libanonceder, die in 1804 geplant werd en zich vlakbij het kasteel en het kastanjebos van Wixhou met een twintigtal kastanjebomen bevindt. Het kasteel van Argenteau, in haar actuele vorm, dateert van 1683. Het werd gebouwd door Louis-Antoine de Claris, graaf van Clermont, op de locatie die vroeger bezet werd door de kazernes van het garnizoen tijdens de veldtocht van de Hollandse Oorlog. In het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Wixhou, kunnen we een beeld van Maria zien die het kind Jezus op haar rechterarm draagt. Dit kleine beeldje (10 cm hoog) werd meer dan drie eeuwen geleden ontdekt in een oude eik en heeft al vele gebeden bezield.

De verkregen genaden hebben een groeiend aantal bedevaarders aangetrokken en elk jaar op acht september wordt het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Wixhou gekenmerkt door de doortocht van talrijke bedevaarders. Het heiligdom is gekend onder de naam kapel van Onze-Lieve-Vrouw van het gewijd hout. Deze mooie bedevaarderskapel in neoromaanse stijl bevindt zich op de route van Sint-Jakobus van Compostella. Ze werd gebouwd in 1850 op de plaats van het heiligdom dat in 1683 ter ere van de wonderbaarlijke Maagd opgericht werd.

De prinses van Hohenlohe Bartenstein Marquise de Laverne werd er begraven, net als haar nazaten. Het neobyzantijnse decor werd vervangen door een graaf de Mercy-Argenteau en de orgels doen ons de doortocht van Franz Liszt herinneren, die door Louisa de Caraman-Chimay, echtgenote van Eugène de Mercy, uitgenodigd werd.

De kapel is eigendom van de familie van Zuylen.

Het leven van het gehucht Wixhou wordt geritmeerd door de fakkelprocessie ter ere van het feest van Maria-Geboorte elke 8 september.

Bereikbaarheid en meer informatie:
http://www.wixhou.be/
https://www.cirkwi.com/fr/point-interet/76865-la-chapelle-notre-dame-des-bois-benits

Kastanjebos, paddenstoel en Mammoetbomen

In het gehucht van Wixhou bevindt zich het ‘kastanjebos’ waar eeuwenoude kastanjebomen staan. Aan de andere kant van de kapel van Wixhou, wordt de plaats die ‘de paddenstoel’ genoemd wordt, bezet door een grote metalen en zeer romantische paddenstoel. Er tegenover staan twee eeuwenoude Mammoetbomen.

Bereikbaarheid en meer informatie:
https://www.cirkwi.com/fr/point-interet/167863-la-chataigneraie-du-chateau-d-argenteau

De film over het domein van de meren van de heilige Juliana

Voor meer informatie:
http://www.vise.be/loisirs/espace-tourisme/geographie-histoire/julienne
http://www.basse-meuse.be/fr/page.asp?id=41&id_mnu=2#JULIENNE
http://www.lapetitejulienne.be/fr/randonnee
http://valdelajuliennevise.blogspot.be/