Degustatieve wandeling van het erfgoed

Cover-Vallons-balade-degustative-27x10

Degustatieve wandeling van het erfgoed

In het kader van de Open Monumentendagen van 2016, hebben 300 mensen de rijkdommen van het erfgoed ontdekt, en de prachtige valleien van de heilige Juliana rivier en rivier van Evegnée, die de oude dorpen Saive, Evegnée-Tignée en Retinne met elkaar verbinden.

Lees enkele ervaringen hiervan onderaan de bladzijde.

Tien lokale ambachtslieden hebben hun producten beschikbaar gesteld voor deze uitzonderlijke activiteit om de korte wandeltochten te promoten.

Er waren drie vertrekpunten :

 • De kerk Saint-Pierre de Saive, place Mosty, 4671 Saive
 • De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Evegnée, rue du village, 4631 Evegnée-Tignée
 • De kerk Sainte-Julienne de Retinne, Voie des Chanoines, 4621 Fléron

Je kan een proeverijkaart kopen van 10 EUR (10 smaken x 1 ). Het parcours ligt tussen de vier en zes km, afhankelijk van of je alles of een deel doet, zie het plan.

Elke proeverij tegen een ticket van 1 €. Fijne ontdekkingstocht!

Klik op de afbeelding om de trailer te starten:

Cover-Balade-Degustative-16x9-play

Hier is het plan dat wordt gegeven aan de 3 startpunten en u kunt het natuurlijk ook al afdrukken of downloaden op uw smartphone:

Vallons-balade-degustative-v1-web

 1. De Kerk van Saive: bier – La Sylvatienne

  Etiquette

  Een heerlijk speciaal bier dat exclusief door de parochie van Saive wordt gebrouwen, verzameld in het collectief “Saive the church”.

  Contact: www.saivethechurch.be

 2. De kapel van de Mousset: Marshmallows – Meneghin

  ViviLnk

  De beroemde marshmallows worden gemaakt in Saive door Antonio Meneghin. Ontdek de nieuwe marshmallows van het seizoen. ‘Het was in 2009, nadat ik me had gekwalificeerd in de nationale competitie” Prosper Montagné “, waar ik de titel van eerste kok van België kreeg, dat het idee om de marshmallow te maken in mij is opgekomen. Ik wilde verrassen, spelen met een ongewone textuur, en ik stelde een marshmallow voor met erwten op een zout gerecht. Sinds deze verwezenlijking ben ik niet gestopt met naar dit snoepgoed te kijken met al haar creatieve mogelijkheden en ben ik fulltime bezig om deze nieuwe passie met u te delen, sinds augustus 2010’ Tony Meneghin

  Contact: www.guimauve.be

 3. Haie del Praye: Gearomatiseerde wijn – O’Pamp

  bouteille_modifie-1

  De oprichter van Sô Wines en inwoner van Saive, Michel Mees, is de maker van het merk Ô Pamp’. Deze ontstond in 2009, met de productie van de eerste reeks, een Rosé-pompelmoes.

  Na het succes van dit eerste aperitief werden de volgende jaren meerdere smaken ontwikkeld om een Rosé-kruisbes, een witte perzik en tot slot een Rosé peer-chocolade aan te bieden. O Pamp’ is de vrucht van de associatie van de knowhow van wijncultuur en innovatie … Vandaag wordt O Pamp’ verdeeld in Frankrijk, België, Spanje, Tunesië, maar ook in het Caribisch gebied en binnenkort in Slowakije …!

  Contact: www.sowines.be

 4. Vieux bon Dieu Miermont: Slagerij – Charcuterie La Halle Paysanne

  bouch2

  Sinds 1969 is de familie Paquay aanwezig in Soumagne om er een landbouwactiviteit te ontwikkelen, voornamelijk gericht op melkproductie en varkensfokkerij. Aan het einde van de jaren 80 kwamen drie Paquay zonen samen en diversifieerde het bedrijf en wendde zich tot mestvarkens en het fokken van kalveren en stieren. Het was in 1999 dat de eerste slagerij ‘La Halle Paysanne’ werd geboren. Vandaag bestaat La Halle Paysanne uit negen slagerijen die producten van hoge kwaliteit aanbieden (Ans, Glain, Chênée, Verviers, Vaux sous-Chèvremont, Micheroux, Jupille, Stembert en Fléron). De dieren worden opgevoed en verzorgd met producten uit hun eigen gewassen (maïs, tarwe, …). Het fokken gebeurt op de goede oude manier in openlucht met respect voor het milieu.

  Contact: www.lahallepaysanne.be

 5. Boerderij Duizings: Kazen, melkproducten, milkshakes

  cow

  De beroemde boerderij van Miermont is een melkproductiecentrum. De koeien profiteren van de groene en vette weiden van de valleien van de heilige Juliana rivier en de rivier van Miermont. Patrick Duizings is lid van de vzw ‘le Comité du Lait’ (de melkcommissie), die verantwoordelijk is voor het bepalen van de kwaliteit en samenstelling van de rauwe melk die door de producenten van alle melkveebedrijven in Wallonië aan kopers wordt geleverd.

  Contact: Patrick Duizings, Rue Miermont, 1, 4621 Retinne

 6. Matefosse l’Epicurie Soep uit de tuin en de wijngaard

  legumes

  Michèle Montrieux-Mahieu heeft een passie voor erfgoed en tuinieren. Jarenlang heeft ze een fantastische moestuin met veel groenten ontwikkeld. In de afgelopen jaren heeft ze een wijngaard ontwikkeld en produceert ze lokale wijn.

  Contact:  Michèle Montrieux-Mahieu, 52, rue Matefosse, 4631 Evegnée-Tignée

 7. De kapel van Evegnée: Bier – Tigneuse-Evegneuse, brood en kaas

  1531622_807191595981023_2028234276163850739_o

  Aan de voet van de Pays de Herve, weerstaat een dorp van onoverwinnelijke ‘Tigneusen’ nog steeds de indringer: de verveling van het dagelijks leven! Elk jaar organiseren ze hun stamfestival, de ‘Casambu’ !!!!! Gegroepeerd rond smeltende camemberts, tartiflettes en bedwelmende drankjes, feesten ze op muziek tot het einde van de nacht… Dit is waar je de ‘Tigneuse et l’Evegneuse’ kunt proeven !!!!

  Contact: www.facebook.com/La-Tigneuse-et-LÈvegneuse

 8. Surfossé: Rijstpap van Marie Hansez

  riz-au-lait-d-amandes-a-la-vanille

  Marie Bolly-Hansez is verLEKKERd op koken en haar tafel zou een restaurant voor fijnproevers kunnen genoemd worden. Ze bereidt rijstpudding, een zoet culinair specialisme dat voornamelijk bestaat uit rijst gekookt in zoete melk, en dat warm of koud wordt geserveerd. Het is een traditioneel gerecht van verschillende culturen en wordt gemaakt met melk van koeien van onze weiden.

  Contact: www.hansez-dalem.be

 9. De kerk van Retinne: Chocolade – Schonmacker

  chocolaterie_schonmacker

  Bernard Schonmacker, een ambachtelijke chocolatier, viel in de pot met chocolade toen hij nog een kind was. In 2005, toen hij nog maar 22 was, besloot hij de familietraditie voort te zetten en opende hij zijn eigen chocoladefabriek in Barchon, in de provincie Luik. Enthousiast en gepassioneerd, geeft Bernard Schonmacker dit bedrijf een jonge geest. Bernard Schonmacker heeft daarom wat meer verrassende smaken voorzien voor jullie: ganache met gember, peper, peperkruid, room met kurkenstroop, violet, roos, lavendel, al deze chocolaatjes zijn bovendien gemaakt van een ‘pure cacaoboter’ boon.

  Contact: www.chocolaterie-schonmacker.be

 10. De bronnen van de heilige Juliana rivier: was jullie handen, haha

  IMG_0428

  Was je handen in het heldere water van de bron nadat je hebt geproefd of voor je zal proeven bij het vertrek aan de Retinne! De stroom van de heilige Juliana heeft haar bronnen in Retinne en graaft een prachtige vallei van meer dan 13 km uit die gevolgd kan worden door het wandelparcours: ‘sources et meandres du ruisseau ste-Julienne’ (bronnen en meanders van de heilige Juliana rivier). Deze mystieke en uitzonderlijke vrouw werd geboren in Retinne (Luik) in 1192 en had een belangrijke invloed tot in Rome. Zij is de oprichtster van Sacramentsdag, dat vandaag nog steeds in veel landen gevierd wordt.

  Contact: www.circuits-sainte-julienne.be/les-sources-de-retinne

Goede degustatie !

De degustatieve wandeling beleefd door een dorpeling… en gevorderde filosoof

01/12/2016 door Michelle Mahieu

Bron http://www.evegnee-tignee.be/single-post/2016/12/01/bd-villageoise

Jacques Galloy, de organisator van het gebeuren, had het voorspeld: ‘Er zal veel volk zijn’… Om al die hongerige en dorstige wandelaars te ontvangen, had Jacques me gevraagd om, langs de ene kant een soep klaar te maken met seizoensgroenten die uit mijn tuin kwamen en, langs de andere kant, een beetje wijn uit de lokale wijngaarden aan te bieden ter degustatie… Hij had ingeschat voor 200 personen…

Tot de ochtend van de voorziene datum… Is hij me nerveus komen zeggen dat ik op 300 personen zou mogen rekenen!

Ik had al 25 liter soep klaargemaakt in een grote steriliseerpot met thermostaat. Al het eetbaars dat ik had kunnen verzamelen van mijn ‘groentegewassen’ zat erin… Selderij, aardappelen, uien, peterselie, paprika’s, tomaten, courgettes, pepers en prei… Alles, goed op smaak gebracht met verschillende kruiden.

Voor de wijn had ik met François en Arthur, mijn collega’s en buren in de wijnteelt afgesproken dat ze me een paar van hun flessen goddelijke drank zouden geven. Dit om mijn amateur wijnkelder niet te beroven, die beperkt is in hoeveelheid… En mijn vraag werd goed ontvangen! Hierdoor kon ik 3 verschillende jaargangen aanbieden bij het proeven… In totaal zijn 15 flessen van de wijnoogst leeggemaakt! En de wandelaars apprecieerden het, ze vroegen zelfs om meer! Een kleine competitie tussen de verschillende voorgestelde wijnen kwam stilletjes op gang…

Jacques Galloy had me ook uitgenodigd mijn wijngaard te openen voor de nieuwsgierige omstanders… Gelukkig had een klein team, dat me een handje wou helpen, zich spontaan rond me verzameld. Ik profiteer hier even van het feit dat ik aan het woord ben om de Murielles, Didier, Henri-Michel, Tatiana, Christian,… te bedanken, die hier hun naam zullen herkennen als ze deze alinea lezen…

De wijngaard, die de vorige dagen speciaal onder handen was genomen, werd verlicht door kaarsen en fakkels. Een buurman werd ook met succes gevraagd om de gebeurtenis van bovenaf vanuit mijn weide te komen filmen met zijn drone…

De muzikale sfeer werd verzorgd door ‘Radio-Toubib’ die al tientallen jaren niet had opgetreden, maar al zijn ‘uitrusting’ intact had gehouden …

Toen de avond viel, kwam het volk dus in kleine groepjes aan op onze parking, rond een zeer lange tafel die onze nonkel Didier net in elkaar had getimmerd met tweedehands planken… Tante Murielle had alles versierd met fruit, groenten, eieren van onze kippen, potplanten, planten die ter plaatse geplukt waren… De productie van de tuin werd zo goed gepresenteerd dat mensen onze appels, noten of tomaten wilden aankopen… Sommigen begrepen niet dat het niet onze bedoeling was om een nieuwe boerenmarkt te creëren, maar alleen om met gezelligheid te reageren op de oproep van een ambitieuze organisator om ons lokale erfgoed te versterken…

Het was, naast de Open Monumentendagen van het religieuze erfgoed, ook het feest van het Filosofisch Erfgoed en, die avond bij ons thuis kwam een actuele Epicurist tot leven … Ter herinnering aan de Evegneër of Tigneër, we hadden nog nooit zoveel inwoners van Saive gezien op onze landen!

De degustatieve wandeling beleefd door een wandelaar …
01/12/2016 door Julia Colson

Bron: http://www.evegnee-tignee.be/single-post/2016/12/01/bd-promeneuse

‘… En jij? Ga jij naar de degustatieve wandeling?’

Dat was de vraag die door iedereen gesteld werd begin september.

De 10e, rond 18u, hadden er dan ook zo’n 300 personen afgesproken voor de kerk van Saive.

Waar gaat het over? Een wandeling van enkele kilometers ging in vrolijke chaos al deze mensen over weiden, wegen, padjes en stegen voeren.

Een tiental stopplaatsen zorgden voor onderbreking van het parcours. Op elke stopplaats was er een ambachtsman of zelfs een particulier uit de streek die een gerecht ter degustatie presenteerde.

Omdat de zon ook zeer aanwezig was, maakte een glas bier van ‘la Sylvatienne’ vanaf het vertrek de al droge kelen zeer verheugd.

Aan de Mousset drong iedereen rond het chalet van het huis Meneghin, waar marshmallows in verschillende smaken gepresenteerd werden.

Na het beklimmen van het pad van de Haie del Praye kregen we een kleine aperitiefpauze bij Marie-Françoise met de gearomatiseerde wijnen ‘O Pamp’.

In kleine groepen liepen we nu over het pad van Miermont, terwijl we het landschap bewonderden; soms aan de linkerkant, soms aan de rechterkant. De gesprekken liepen ook goed. We babbelden over alles: de schoonheid van het omliggende platteland, de bijzonder milde temperatuur aan het einde van de zomer of de duizend en een kleine dingen die het dagelijks leven bepalen… En dit alles in een goedmoedige sfeer afgewisseld met uitbarstingen van gelach of de ‘oh’ en ‘ah’s van verrassing of bewondering.

De ‘Halle de l’Artisan’ bood enkele soorten pudding, die heel welkom waren na deze klim.

Op de kruising van de Vieux Tilleul gaf een door de Scouts onderhouden vuur de weg aan naar de boerderij van Duizings, waar kaas, milkshakes, ijs en yoghurt iedereen tevreden maakten. Zo, na het opdoen van nieuwe krachten, kon iedereen doorgaan naar het plein van Surfossé.

Marie wachtte ons daar op met haar heerlijke huisgemaakte rijstpudding.

Van daaruit hoefden we ons alleen maar te laten leiden naar de kerk van Retinne en laten verleiden door de schittering van de veelkleurige glas-in-loodramen die glinsterden in de nacht, en dan… genieten van een zoete lekkernij naar keuze van de ambachtelijke chocolatier Schonmacker.

Het was nog een lange weg om de kapel van Evegnée te bereiken; maar afgezet door tientallen lantaarns was deze lichtweg echt magisch…

De degustatieve wandeling gezien door een acteur…

01/12/2016 door Michel Mordant
Bron: http://www.evegnee-tignee.be/single-post/2016/12/01/bd-temoin

Sinds enkele jaren hebben veel inwoners van Evegnée-Tignée de wens geuit om een gastronomische wandeling in het dorp te organiseren (volledige maaltijd: aperitief / voorgerecht / hoofdgerecht / dessert terwijl men wandelt).

dsc_5299

Zou dit ambitieuze project gerealiseerd kunnen worden? Ondertussen… heeft een handjevol dorpelingen positief gereageerd op de oproep van de heer Jacques GALLOY (actief in Saive voor het beschermen van het erfgoed) om een degustatieve wandeling te organiseren.

Twee andere groepen inwoners, één in het centrum van Saive (Kerk) en één in Retinne (Surfossé), sloten zich aan bij het project, dat ook het daglicht gezien heeft, tot geluk van de vele deelnemers aan de tocht (250-300 mensen).

De algemene mening luidde, al waren er een paar onvolkomenheden, dat de activiteit een succes was. Onze prachtige kapel was dus de setting van onze ‘ontvangst’ in Evegnée.

Bezoekers werden begroet door goed onderlegde gidsen die klaarstonden om de schoonheid van dit eeuwenoude gebouw te doen waarderen.

Buiten gaf een kleine catering met kaassandwiches en bier van Val Dieu de kracht om te vertrekken naar de laatste etappe, een kilometer verder, bij Michelle, in de Epicurie…

Deze wandeling, samen met een fototentoonstelling (georganiseerd door het cultureel centrum van Soumagne) vond plaats in oktober in deze prachtige omgeving.

Deze organisaties tonen ook dat onze kapel een ontmoetingscentrum is in ons dorp en dat het verzorgen van dergelijke projecten ons verenigt.

Een woordje over de Open Monumentendagen in Saive

Door de VZW « Les compagnons du vieux château », Cédric Baré https://www.facebook.com/vieuxchateau.desaive/

Onze vzw ‘Les compagnons du vieux château’ (De gezellen van het oud kasteel) nam via enkele leden (passief of heel actief!) deel aan de Open Monumetendagen 2016 met als thema ‘Religieus en Filosofisch Erfgoed’.

Een interessant en gevarieerd programma werd voorgesteld: wandeling in het dorp in het spoor van het kleine religieuze erfgoed (kruisen, kapelletes…), bezoek aan de geklasseerde kerk, grote geleide, becommentarieerde verhaalwandelingen enz. En dan een leuke degustatieve rondleiding op zaterdagavond, met bijna 300 mensen! Dit heeft de lokale producenten en ambachtslieden in de kijker gezet, houders van een knowhow en een kwaliteit die de smaakpapillen van de wandelaars verrukt heeft: marshmallows, vlees, wijn, zuivelproducten, bier… Voor de gelegenheid is het beroemde Maaslandse kruis uit de 12e eeuw naar Saive teruggekomen, met een speciale conferentie om het te ontdekken op vrijdag de 9e. De spreker, een specialist in middeleeuwse Maaslandse kunst, hielp het publiek om de mysteries van dit uitzonderlijke stuk, dat ongelukkig tentoongesteld is in Brussel, te ontrafelen.

Onze buren van Evegnée-Tignée en Retinne hadden ook bezoeken aan hun erfgoed georganiseerd, in verbondenheid met die van Saive. Felicitaties aan de organisatoren, vooral ‘onze’ Michel Ory van de vzw “Les compagnons du Vieux Château” van Saive, Jacques Galloy, de EDAP en 2 andere naburige commissies.

C.B.