De bronnen van Retinne

Retinne en de bronnen van de heilige Juliana beek

De oorsprong van het dorp Retinne gaat terug tot het eerste millennium. Retinne heeft deel uitgemaakt van de parochie van Jupille, het oudste van het concilie van Sint-Remacle vanaf de zevende eeuw en van die van Fléron vanaf de twaalfde eeuw.

Ontdek het nieuwe startbord bij de bronnen van de hl. Juliana beek:

De bronnen van de rivier

De ondergrond van het land van Herve en dus van Retinne, is rijk aan steenkool en watervoorraden. Talrijke bronnen in het land van Herve doen kleine riviertjes ontstaan die mooie valleien uithollen. De ondergrond van Retinne werd gevormd door krijt van het land van Herve, en is rijk aan water die enkele bronnen vormt aan de oppervlakte. Die komen tevoorschijn als kleine stroompjes van waaruit de rivier ontstaat, waarvan de naam verwijst naar de heilige Juliana, geboren in Retinne in 1192.

Tot enkele jaren geleden waren er drie belangrijke bronnen in Retinne. Een hiervan, gesitueerd in de rue des sources, is niet meer toegankelijk omdat het gebied bebouwd werd. De twee andere bronnen echter zijn nog goed zichtbaar, een ervan langs de rue Chèvremont, voor een mooie gerenoveerde boerderij, en de andere doet dienst als officiëlere bron bij de kleine kapel die toegewijd is aan de heilige Juliana, in de voie des messes. Het gaat over twee artesische bronnen, het water welt verticaal op en doet kleine vijvertjes ontstaan van waaruit de rivieren beginnen te stromen.

De rivier doorklieft een mooi dal van 13 km tot ze uitmondt in de Maas in Hermalle-Sous-Argenteau. De rivier, waarvan het bovenste bekken zich op het grondwaterlichaam RWM151 bevindt, wordt geklasseerd als viswaterzone voor zalmachtigen met haar zijrivieren tot waar ze uitkomt in Blégny.

Een familieparcours werd gecreëerd met weinig hellingen, met een mogelijkheid om stil te houden in de Val Sainte Julienne (Saive, schapen) en vervolgens aan de meren van de heilige Juliana (Argenteau, tearoom, meren en speelterrein).

Meer informatie:
Over het riviercontract: http://www.meuseaval.be/index.php/bassins-versants/berwinne
Over de ondergrond, het grondwaterlichaam RWM151: http://spw.wallonie.be/dce/fme/RWM151.pdf
Over de wandeling: https://www.cirkwi.com/fr/circuit/14948-sources-et-meandres-du-ruisseau-sainte-julienne

De Kerk Sint-Juliana

Een kerk in neogotische stijl, geklasseerd in 2001, gebouwd in 1845 en 1847 en toegewijd aan de heilige Juliana, geboren in Retinne in 1192. Dit gebouw werd erkend voor de opmerkelijke architectuur en meubilair, waaronder een westerse toren omkaderd door twee bijgebouwen, een mononaaf, een koor geflankeerd door twee sacristieën en aan het einde een vijfhoekige koornis.

Deze kerk is een van de vroegste voorbeelden van neogotische religieuze kunst van de provincie Luik en zelfs van Wallonië. De decoratie en het meubilair zijn van een zeldzame kwaliteit, duidelijk superieur aan de massaproducties die dikwijls teruggevonden worden in neogotische gebouwen.

Ze profiteert bovendien van een buitengewoon landschap, doordat het kijkt over het mooie dal dat dezelfde naam draagt, en huldigt Juliana, die afkomstig is van deze streek en in de katholieke wereld erkend als de stichtster van Sacramentsdag.

Meer informatie:
http://www.upfleron.be/localisation-histoire/paroisse-saint-julienne-a-retinne.html

Dubbelzijdige Christus

Het kruis van de Dubbelzijdige Christus in Retinne

Het kruis van de Dubbelzijdige Christus in Retinne

Men dacht dat het stenen kruis dat de ‘Dubbelzijdige Christus’ genoemd wordt, de eerlijkheid en integriteit zou garanderen van de commerçanten van die tijd die de marktplaats bezetten op de plaats genaamd ‘Surfossé’ in Retinne.

Die plaats verwijst naar de ‘sloten’. Die waterplassen, die gegraven waren door kartuizers om er visvijvers van te maken, zijn intussen allemaal gevuld.

Het speelplein van Retinne

1B-Retinne-CentreDeLoisirs

Het centrum is uitgerust met een fantastisch speelterrein, volledig omheind, dus helemaal veilig voor de kinderen.
Een cafetaria om een drankje te nemen. Sportterreinen, een plaats om te barbecueën, biologische moestuinen.

Adres: Rue de la Vaulx 4621 RETINNE

Fairies Topia, jen2910timmermans@gmail.com 0476 56 06 95 – page Facebook
Espace sportif communal: 04/355 95 10. email: espace.sport@fleron.be

Website: http://www.fleron.be/loisirs/centre-sportif-local-de-fleron/infrastructures-sportives/centre-de-loisirs

Ontdek het nieuwe startbord bij het speelplein van Retinne:

De kolenmijn van Hasard

De kool wordt door kleine werken geëxploiteerd tussen 1511 en 1811, op de domeinen van Barchon, Cheratte en Saive; de eerste stoommachine wordt in 1827 geïnstalleerd. De echte exploitatie begint na 1847: twee putten die tot 170 meter diep en 250 meter onder het aardoppervlak gemaakt worden. In 1905 wordt de anonieme Sociëteit van de kolenmijn van Hasard opgericht, waarvan de zetel zich in de buurgemeente Micheroux bevindt, aan de voet van de eigenlijke terril du Hasard van Retinne-Micheroux. De bedding bevat een twintigtal lagen kool. De exploitatie zal tot 1000 ton per dag bovenhalen, maar de kool bevond zich veel lager dan de eigenlijke exploitatie. De komst van talrijke moedige mijnwerkers uit het buitenland heeft de demografie van het dorp veranderd.

De top van de terril is 350m hoog en biedt een buitengewoon panorama van 360 graden.

Meer informatie:
https://fr.wikipedia.org/wiki/Soci%C3%A9t%C3%A9_anonyme_des_Charbonnages_du_Hasard

Geschiedenis van de parochie van Retinne

Retinne heeft deel uitgemaakt van de parochie van Jupille, de oudste van het concilie van saint Remacle vanaf de zevende eeuw en van die van Fléron vanaf de twaalfde eeuw. De actuele kerk van Retinne moest klaar zijn voor Sacramentsdag van 1846, maar het gebouw was nog steeds niet af in juli 1847, de extra werken zorgden voor veel discussies.

De kerk werd bruikbaar voor gebedsdiensten in 1848 en werd gewijd op 10 september 1851 door Mgr Van Bommel en toegewijd aan de heilige Juliana, geboren in Retinne in 1192. Ter ere van haar wou de abt Bosard een mooie kerk met mooi meubilair. Dit werd hem 150 jaar later gegund: het gebouw (in neogotische stijl) en de hele inboedel, opmerkelijke meubelen: een preekstoel die in 1944 beschadigd werd en gedeeltelijk gerestaureerd is, de wenteltrap die door een lokale schrijnwerker gemaakt werd, de koorschilderijen en de glasramen die het leven van de heilige Juliana vertellen, werden op 13 februari 2001 geklasseerd.

Maar wie is de heilige Juliana?

J-3--SteJulianne-statueDe heilige Juliana van Cornillon (of Juliana van Mont Cornillon), geboren rond 1192 in Retinne, vlakbij Luik, en gestorven op 5 april 1258 in Fosses-la-Ville (België), was religieuze in de orde van Augustinus, en priorin van het klooster-leprozenhuis van Mont Cornillon in het vorstendom Luik.

Ze is vooral gekend omdat ze de instelling van Sacramentsdag verkregen heeft van de bisschop van Luik (in 1246) en vervolgens van paus Urbanus IV (in 1264).

Ze is een heilige van de katholieke kerk die in België op 7 augustus gevierd wordt, en op andere plaatsen op 5 april.

In Retinne bezaten haar ouders 210 bunders land, wat meer dan 200 hectare is. We weten niet wat het precieze oppervlak is dat het vertegenwoordigde, maar het was waarschijnlijk het vlakke gedeelte waar landbouw gemakkelijker uitvoerbaar was?

Om meer te weten over de heilige Juliana, klik hier..

Meer informatie:
Op wikipedia : https://nl.wikipedia.org/wiki/Juliana_van_Cornillon
Haar biografie, geschreven door Benedictus XVI : http://w2.vatican.va/content/benedict-xvi/fr/audiences/2010/documents/hf_ben-xvi_aud_20101117.html

Er is zelfs een website over haar die vertelt over haar kindertijd ! http://www.dekleinejuliana.be/nl-be/

Homepage.julienne

De Vallei van de heilige Juliana

Luswandeling in Retinne: het parcours F13

Locatie : RETINNE
Afstand: 5 km. Duur: 2 uur 15
Variatie: 1,5 km: 25 min.
Vertrek: marktplein. Bus TEC 68

Een geweldig initiatief van de PCDN (Gemeentelijk natuurbevorderingsplan)
Informatie: Schepenschap van milieu. 4620 Fléron. Tel. : 04/355 91 96
E-mail: environnement@fleron.be – Website: www.fleron.be
Ontwerp en tekst: PCDN de Fléron – Foto’s: Yves Duchateau
Verantwoordelijke uitgever: Commune de Fléron april 2014. Geproduceerd met de steun van Wallonië

Link om het boekje te downloaden op de website www.fleron.be: http://www.fleron.be/ma-commune/services-communaux/environnement/nos-promenades/promenades-pedestres/promenades-14.pdf

Fleron-promenades-14-plan

Fleron-promenades-14-Flyer-Recto-Verso

Erfgoed

De kapel gewijd aan de heilige Juliana bevindt zich op een van de bronnen van de heilige Juliana rivier, rue voie des Messes.

De heilige Juliana werd geboren in Retinne in 1192 en was de oprichtster van Sacramentsdag, die voor het eerst werd gevierd in de Sint-Martinuskerk in Luik in 1246. Het water van de bron zou, volgens de traditie, gunstige effecten hebben op het zicht.

(1) Bij de oprichting van een vrije markt (= vrij van belastingen) in 1752 op deze plaats, werd deze Christus (gebeeldhouwd in 1665) ons aangeboden door de abdij St-Rémy de Reims, waarvan Retinne op dat moment afhankelijk was . Dit beeldhouwwerk is een zeldzame bezienswaardigheid in België.

Voor de anekdote was het de bedoeling dat deze Christus die zijn ogen naar beide kanten richt, de integriteit en eerlijkheid van de handelaars garandeerde!

(2) Christus beschermt het platteland, de vrucht van lokaal vakmanschap. Gemaakt van smeedijzer en gegoten in Zamac.

(3) Bolder markeert de ingang van een mijnschacht.

(4) Rood geverfde staken markeren je pad.

Vertrek:

Place du Marché, op een plaats genaamd ‘Surfossé’ in Retinne

Deze plaats verwijst naar ‘sloten’. Deze vijvers, die door de kartuizers waren gegraven om visvijvers te maken, zijn nu allemaal vol. Op deze voormalige marktplaats zul je een oude boerderij zien met het familiewapen ‘Fléron / Labeye’ gegraveerd op de hoeksteen van de ingang van de oprit.

Deze oude privéwoning, daterend uit 1637 en geflankeerd door een kleine ronde toren (een oude waterput), is met zijn hoofdgebouw en zijn mooie kleine binnenplaats een opmerkelijk voorbeeld van de Maaslandse stijl. Ga naar het stenen crucifix dat de ‘Dubbelzijdige Christus’ wordt genoemd. De route gaat recht naar Soumagne om direct linksaf te slaan richting Evegnée. Neem het eerste pad links, de ‘Koeienweg’.


Ga deze weg in en vlak voor de bocht in een rechte hoek, kun je de weide links binnengaan en na een paar meter een oude watertank aan je rechterkant ontdekken: het is een van de bronnen van de heilige Juliana rivier. Keer op je stappen terug en je zal in de bocht een oud kruis in smeedijzer opmerken (gerestaureerd door ‘Parcours citoyen’, evenals alle schuttingen die zichtbaar zijn tijdens de wandeling). Volg de veldweg die kronkelt tussen heggen en bomen waarvan de bladeren een charmant zicht openen op de vallei van de heilige Juliana.

Ga de afzetting over en blijf rechtdoor gaan naar een gebied waar de aard van de grond (schalie) en de bolder van de ventilatiekoker (van de mijn Quatre-Jean van Queue-du-Bois) allemaal overblijfselen zijn van het mijnverleden van onze gemeente. Het pad komt dan in een plantaardige tunnel waarvan aan het einde een nieuwe afzetting een mooi zicht opent op de heilige Juliana rivier. Aan het einde van de afdaling omzoomd met populieren, passeer je een laatste trede om de betonnen brug over te steken aan de voet van een majestueuze eik. Je pad loopt langs de stroom op de linkeroever.

Ga voorbij een oude originele afzetting (‘verzwolgen’ door een populier) om rechtdoor te gaan in een mini-prairie afgezet met slecht onderhouden hagen, een biotoop die zeer gewaardeerd wordt door hazen … Houd je ogen open!

Aan het einde van deze wilde weide, geeft een rode trap je toegang tot het veld dat op tijd geëxploiteerd wordt voor de training van de wereldkampioen motorcross (Georges Jobé). Steek de weide over naar de landelijke weg die je naar links volgt.

Dit pad leidt naar de rue de la Hayette die je links volgt voorbij een oude boerderij met een mooie, net gerestaureerde oprijlaan. Volg deze straat tot het einde. Sla rechtsaf in de rue du Six Août en volg ze 100 meter omhoog tot aan het kruispunt met de rue de Liéry aan je linkerhand, en volg deze tot aan het eerste kruispunt aan de linkerkant met de straat die je vervolgens neemt. Je pad neemt je mee naar de kapel van de heilige Juliana (opgericht in de buurt van haar geboorteplaats), waar een van de bronnen van de heilige Juliana rivier is.

Een kleine haak aan je rechterhand in de ‘Voie des Messes’ geeft je er toegang toe als je dat wilt. Keer terug naar rue Ste Julienne en sla net voor de sporthal van de gemeenschappelijke school linksaf in een steegje dat je naar een basketbalveld brengt. Steek het over om uit te komen aan de voet van een waardige lindeboom die meer dan 400 jaar oud is en zijn romp heeft zien splitsen door de bliksem. Naast deze ‘boom van gerechtigheid’ bevindt zich het oude stadhuis van Retinne (omslagfoto).

Wanneer je links afslaat in de Fernand Chèvremont straat, vergeet dan niet om de prachtige boerderij tegenover je te bewonderen, omzoomd door een vijver die gevoed wordt door een heropleving van een bron van de heilige Juliana rivier. Loop de straat weer op om terug bij je startpunt aan te komen.