Luik – Tongeren

Luik – Tongeren
23 km

Een mooie wandeling die de taalgrens oversteekt en naar het oudste dorp van België voert.
Juliana heeft deze wandeling gedaan toen ze op bedevaart ging naar Onze-Lieve-Vrouw van Tongeren.

Tongeren speelt met de tijd. Als de oudste stad van België kan pronken met een historisch erfgoed dat de rijkdom van het verleden illustreert, is ze toch ook niet minder vol met trendy winkels, moderne hotels en restaurants met een ster. Zo is er waarlijk een huwelijk tussen toekomst en verleden.

Liege-Tongres

http://board.cirkwi.com/circuits/mes_circuits/#cdf_id_circuit=53485

Tongeren is het grootste archeologische complex in Zuid-Nederland. Historische curiositeiten volgen elkaar in een razend tempo op langs de weg: van de Romeinse stadswallen tot de middeleeuwse torens, tot de indrukwekkende gotische basiliek en het charmante begijnhof. Gekroond tot ‘Europees museum van het jaar’ onthult het Gallo-Romeins Museum sinds 2011 de geheimen van een ver, Limburgs verleden.

Historiek sAmbiorix is een leider van de Eburonen, een Gallisch volk uit het noorden van Gallië (Belgisch Gallië in oude terminologie). Volgens Julius Caesar deelde hij dit commando met Catuvolcos, ‘koning van de helft van de Eburonen’. De Eburonen zijn gevestigd ‘tussen de Maas en de Rijn’, aldus Caesar, in de regio Tongeren – destijds Atuatuca Tungrorum, ‘in het midden van het gebied’ – evenals in de Ardennen en de Kempen.

Ambiorix veroorzaakte een verpletterende nederlaag voor de Romeinse legioenen in 54 voor Christus, misschien in de vallei van Geer. Hij wordt beschouwd als een sluwe leider, die erin slaagde Caesar te ontsnappen. Ambiorix werd een van de nationale helden van België in de tweede helft van de negentiende eeuw, gedragen door dezelfde nationalistische en romantisch-historische beweging als Vercingetorix voor de Fransen.

Tongeren in de tijd van de heilige Juliana

De stad Tongeren is de bakermat van het bisdom Luik, want het is deze Romeinse stad die haar naam gaf aan de zetel van de eerste bisschop van de regio, Sint Servaas (die rond 359 stierf). De zetel van het bisdom werd al snel overgebracht naar Maastricht, vanwege de verwoesting van Tongeren door de invasies van de 5e eeuw. Het zou geïnstalleerd worden in Luik na de overbrenging van de relikwieën van Sint Lambertus van Maastricht naar Luik door de heilige Hubert in 718. De bisschop van Luik zal regelmatig de titel van Episcopus Tungrorum (bisschop van Tongeren) dragen tot de 13e eeuw. De kapittelkerk Onze-Lieve-Vrouw was een bedevaartscentrum ten tijde van de heilige Juliana. In 1240 begon de bouw van de gotische kerk die we tegenwoordig kennen. Dat is praktisch de tijd dat Juliana er heen ging (tussen 1238 en 1241). Zie H. BAILLIEN, Tongeren: van Romeinse stad tot middeleeuwse stad, 1979.

Fragment uit la vita I, 12

‘Tijdens een andere pelgrimstocht duwde de duivel de wagen die Juliana en haar metgezellen droeg omver

Nadat deze pelgrimstocht van Keulen voltooid was, ging ze ook de kerken van de glorieuze Maagd Maria van Tongeren en Sint Servaas van Maastricht bezoeken, om meer voorsprekers te hebben en sneller te verkrijgen wat ze verlangde. En terwijl ze deze reis met haar metgezellen begon, zag de duivel met afgunst dat het doel van deze plechtigheid zou bereikt worden dankzij haar toewijding en dringend gebed. Hij werd met zoveel woede gegrepen dat hij de wagen die de Maagd van Christus met haar metgezellen over een prachtige vlakke weg leidde kwaadwillig omver wierp, door zichzelf als het vijfde wiel van de wagen voor te doen. Hij, die hun ziel niet kon schaden, probeerde dan toch hun lichamen te vernietigen. En toch kwetsten de dienaressen van Christus zich niet toen zij uit de rijdende wagen vielen, want de Heer ondersteunde hen met zijn hand.’