Open monumentendag

Open monumentendag 2016

JDP 2016

JDP 2016

Het Maaslandse kruis uit de twaalfde eeuw is opnieuw in Saive!

In het kader van de Open Monumentendagen van 2016, op zaterdag 10 en zondag 11 september 2016, hebben talrijke evenementen plaatsgevonden in de valleien van de heilige Juliana en van Evegnée. Het thema van de dagen zal het religieuze en filosofische erfgoed zijn.

« De valleien van de heilige Juliana rivier en de rivier van Evegnée »

Een vrij parcours heeft de dorpen van Evegnée-Tignée verbonden met Retinne en Saive.

Ontdek te voet het beroemde middeleeuwse Mariabeeld ‘Sedes Saptientia’ (1060) in de intieme kapel van Evegnée (1695), de zeer oude kapel van de bron van de rivier waar de heilige Juliana vlakbij rond het jaar 1192 geboren is in Retinne, de helder verlichte kerk Saint-Pierre de Saive (zeventiende eeuw), of de ‘vieux bon Dieu’ (goede oude God) van Miermont, die uitzicht biedt op een uitzonderlijk panorama van de Maasvallei tussen Luik en Maastricht.

Banner-tous-prairie-A&PL-253x100-v1-web

De circuits-sainte-julienne.be, met de steun van lokale vrienden, hebben voorgesteld voor zaterdagavond, 10 september: een geweldige gastronomische wandeling met fakkeltocht die plaatsvindt in de 3 dorpen. Zondagmiddag 11 september: plezier en verhalen voor iedereen, in de voetsporen van de kleine Juliana, om het uitzonderlijke religieuze erfgoed van de 2 valleien te ontdekken.

Contact: info@circuits-sainte-julienne.be

Open Monumentendagen in Saive

Het dorp Saive, een oud leengoed van het Prinsdom Luik, heeft een opmerkelijk erfgoed, waarvan drie kastelen, een kerk uit de zeventiende eeuw en enkele oude boerderijen die nog steeds getuigen van een rijke en lange geschiedenis.

Opening van de Open Monumentendagen, vrijdag 9 september om 20.00 uur, met een grote conferentie van professor Jean-Claude Ghislain over ‘Het kruisbeeld van Saive en andere kostbare kruisen van het Maaslandse domein’. Voor meer informatie, zie de pagina van Michel Ory op de site site saive.be.

« De kerk Saint-Pierre de Saive», gesticht in 1279, biedt onderdak aan de tentoonstelling van een zeer zeldzaam kruis van de 12e eeuw, « Maaslandse Crucifix van Saive ». Rondleidingen en concerten van het beroemde orgel zullen het gebied verlevendigen. De animatie wordt verzorgd door de kerkfabriek van Saive, het animatieteam van de parochie en de vereniging « Saive The Church ».

« De kleine religieuze erfenis van Saive », zal geëerd worden met haar vele kruisen en eeuwenoude kapelletjes. Ondersteund door Michel Ory, de initiatiefnemer van saive.be, wordt een gratis parcours uitgestippeld in het dorp Saive. Het parcours gaat met name langs de kapel van Mousset. Op zaterdag om 14.30 uur is er de wandeling « Ontdek de geschiedenis en het kleine religieuze erfgoed van Saive », een wandelpad in en rond het dorp, inclusief de velden.

Programma en meer details: http://www.circuits-sainte-julienne.be/?page_id=69
et
www.saive.be – Deze activiteiten worden ondersteund door de gemeente Blegny.

Open Monumentendagen in Evegnée-Tignée

Wandelroute van kapelletjes en van het religieuze erfgoed van het dorp. Het dorp telt talrijke kapelletjes in de muren van de huizen; ga op jacht naar deze soms (goed) verborgen schatten… Het dorp bevat tegelijk ook schatten van Maaslandse kunst:

  • De prachtige kapel van Evegnée van 1695 en haar eeuwenoude lindeboom
  • Het beroemde eikenhouten beeld « Sedes Sapientiae », Maria, zetel van Wijsheid, heeft al sinds eeuwen bijgedragen aan de uitstraling van de kapel
  • Op het Magnificatplein in Tignée kan men zich alleen verbazen over het zicht van dit monumentale standbeeld met een hoogte van 2,25 meter, dat ongeveer een ton weegt. Het bevindt zich op een voetstuk van de Louis XIV-stijl, twee meter hoog, gegoten door de Bronzes-compagnie in Brussel.

Meer details: http://www.circuits-sainte-julienne.be/?page_id=72

In samenwerking met www.evegnee-tignee.be, Michèle Mahieu en Guy Massart.

Open Monumentendagen in Retinne

Ontdek de bronnen van de heilige Juliana rivier die opborrelt uit de kalkstenen bodem van het plateau van Herve. Het is op dit land dat de ouders van de heilige Juliana 210 bunders land (ongeveer 210 Ha) cultiveerden rond 1192 toen ze werd geboren.

De beek van de heilige Juliana graaft een mooi dal van 13 km uit tot aan de monding in de Maas bij Hermalle-sous-Argenteau.

De kerk van de heilige Juliana in Retinne is volledig gerenoveerd. Het is een neogotische kerk, geclassificeerd in 2001, gebouwd in 1845 en 1847 voor het 600-jarig bestaan van Sacramentsdag, en opgedragen aan de heilige Juliana. Dit gebouw staat bekend om zijn opmerkelijke architectuur en inrichting, met een westelijke toren omlijst door twee bijgebouwen, een enkel schip, een koor geflankeerd door twee sacristieën en afgesloten door een vijfhoekige apsis.

Het stenen kruisbeeld genaamd de ‘Dubbelzijdige Christus’ moest de eerlijkheid en integriteit garanderen van de handelaars uit die tijd die het Marktplein bezetten op de plaats genaamd ‘Surfossé’ in Retinne.

Geleide wandelingen zullen plaatsvinden in Retinne, met name becommentarieerd door Jacques Versieux.

Meer details: http://www.circuits-sainte-julienne.be/?page_id=78

Meer informatie op www.saive.be, www.evegnee-tignee.bewww.journeesdupatrimoine.be of www.circuits-sainte-julienne.be.