Het dorp Saive

Saive, het dorp van de drie kastelen

Het dorp Saive, een oud leengoed van het Prinsdom Luik, heeft een opmerkelijk erfgoed, waarvan drie kastelen, een kerk uit de zeventiende eeuw en enkele oude boerderijen nog steeds getuigen van een rijke en lange geschiedenis.

De website van onze vriend Michel Ory, www.saive.be, vertelt de hele geschiedenis van het dorp en nog veel meer! Absoluut bezoeken.

De drie kastelen

Het zijn die van Bellaire-La Motte, dat in uitstekende staat is, het kasteel van de graven van Méan, beschadigd door de kazerne en waarvan veel dorpelingen het graag gerestaureerd zouden zien, en tot slot, het oude kasteel van Saive en zijn beroemde middeleeuwse toren.

Saive wordt van zuid naar noord doorkruist door de rivier . Het dorp is het begin van het land van Herve met zijn boomgaarden en valleien.

De kazerne

Het mooie dorp werd bedorven door de bouw van een barak die in 2013 door de gemeente Blegny gekocht werd om het nieuw leven in te blazen als een dienstencentrum en centrum van dorpsleven. Hier is het verslag van het renovatieproject van deze kazerne.
http://www.blegny.be/wp-content/uploads/2015/09/R%C3%A9novation-urbaine-Avant-projet.pdf

De Kerk Sint-Petrus van Saive

Deze kerk werd opgericht in 1279, gereconstrueerd in de late 17e eeuw in de Maaslandse stijl en zeer recent volledig gerestaureerd, met gulle ondersteuning van de openbare autoriteiten en de kerkfabriek. Het zal onderdak bieden aan de tentoonstelling van een zeer zeldzaam kruis uit de 12e eeuw, “Crucifix Mosan de Saive”, die uit de parochie afkomstig is en speciaal gerepatrieerd werd uit de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis van Brussel. De ruimte zal versierd worden met orgelstukken met 886 pijpen die in 1858 gemaakt werden door Arnold Clerinx uit Sint-Truiden. Beide activiteiten zullen begeleid worden door rondleidingen in de kerk en zijn rijkdommen. Ten slotte zal de zeer oude kapel van Mousset opengesteld worden en geanimeerd door de inwoners van de wijk. Animatie uitgevoerd door de kerkfabriek van Saive, het animatieteam van de parochie en de vereniging “Saive The Church”. Contact: mouchette@hotmail.com

Place Mosty, 1, 4671 Saive
04 362 91 25 ou 04 362 73 83 ou 0472 47 08 90/
Marcelle.simon@skynet.be
EDAP/ www.saive.be

Het kleine religieuze erfgoed van Saive

Het is zeer interessant en werd in de kijker gezet met zijn vele kruisen en eeuwenoude kapelletjes tijdens de Open Monumentendagen 2016. Er is een gratis parcours in het dorp Saive, gedragen door Michel Ory, de initiatiefnemer van saive.be. De kapel van Mousset herbergt een kopie van het beroemde beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Smarten van de kerk van Saint Remy in Luik.

Contact : info@saive.be, Michel Ory

De Maaslandse crucifix van de 12e eeuw

Bij de opening van de Open Monumentendagen, vrijdag 9 september om 20 uur, was er een belangrijke conferentie van professor Jean-Claude Ghislain over “De crucifix van Saive en andere kostbare kruisen van het Maaslandse domein”.

De analyse van het lichaam van de crucifix van Saive (Christus) laat zien dat het verbonden is met een belangrijke Maaslandse groep uit de twaalfde eeuw waarvan de stijl zich ergens tussen die van Renier de Huy (Doopvont van St. Barthelemy in Luik) bevindt en die van de meester van de evangelisten, die het draagbare altaar van Stavelot ondersteunen. Naar analogie met andere soortgelijke Christussen kan dateren uit het derde kwart van de twaalfde eeuw.

Voor meer informatie, zie de pagina van Michel Ory op de website saive.be.