Abdij van Villers-la-Ville

Abdij van Villers-la-Ville

De beroemde abdij van Villers-la-Ville is een van de meest volledige Cisterciënzische verzamelingen van Europa. Gesticht in het diepste punt van de vallei van Thyle door Sint Bernardus in 1146, is het een van de eerste dochters van de abdij van Clairvaux. Gebouwd in de 13e eeuw op de ruïnes van het eerste klooster, geeft de abdij de geschiedenis weer van de gemeenschap van de Cisterciënzer monniken die de plaats gedurende meer dan 600 jaar bewoond hebben. De staat van bewaring is uitzonderlijk, vooral omdat het werd geplunderd en beroofd door de Franse revolutionaire overheid, en de monniken er rond 1796 verdreven werden. Het landgoed werd opgesplitst en verkocht aan een handelaar in materialen, die gelukkig niet te veel verkocht heeft… Wat er nog over is van de plaats is sindsdien in puin.
Raad eens tot welke heilige er gebeden wordt in de abdij van Villers-la-Ville, en wiens gedenkplaat in het koor is verzegeld? De heilige Juliana Cornillon, die hier op Pasen 1258 begraven werd.

RP Cornillon 2006 009

Vandaag de dag zijn deze ruïnes, als eigendom van Wallonië, geclassificeerd als historisch monument en belangrijkste erfgoed van Wallonië. Deze plaats die een toeristische topplaats is in Waals-Brabant, ziet elk jaar meer dan 100.000 bezoekers, ongeacht of het bezoekers van de abdij zijn of deelnemers aan verschillende culturele evenementen georganiseerd in de ruïnes.

De abdij is het vertrekpunt van de Via Juliana
Wandeling van 140 km in etappes, in de voetsporen van de heilige Juliana van Cornillon.
Pagina met plan:
https://www.cirkwi.com/fr/circuit/53484-via-juliana-villers-la-ville-retinne

Op en neer in de bossen van Villers
Afstand : 8,7 km
Moeilijkheidsgraad : gemiddeld
Zeer heuvelachtig parcours, meestal door bossen met ‘voeten in het water’-passages. Niet aanbevolen voor kinderwagens! Hoge schoenen of laarzen voorzien.
Mis de molen van Chevlipont met zijn rad en vijvers niet. Even stoppen bij ‘l’Etoile’ is aangewezen voordat u terugkeert naar de abdij.
https://www.cirkwi.com/fr/circuit/23670-villers-la-ville-up-and-down-dans-les-bois-de-villers

Dubbele prijs voor de renovatie van het bezoekerscentrum van de abdij van Villers-La-Ville

De Luikse echtpaararchitecten Delphine en Andrea Tenuta-Péters wonnen met hun kantoor ‘Binario architectes’ in december 2017 een tweede prestigieuze architecturale prijs voor de transformatie van het bezoekerscentrum van de abdij van Villers-La-Ville in Waals-Brabant. Het Huis van Stadsplanning en de provincie Waals-Brabant hebben de ‘Prix de l’urbanisme et l’architecture’ toegekend aan drie prestaties die bijdragen aan de goede ontwikkeling van het gebied, waaronder dat van Villers-la-Ville. Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt en 22 projecten waren in de running voor deze editie. De missie werd uitgevoerd in opdracht van het Walloon Heritage Institute (IPW) van Binario Architectes: het bevat een moderne en opzettelijk sobere architectuur in een monumentaal pand en een historische site. In november 2017 won hetzelfde project de ‘Grand Prix d’Architecture de Wallonie’ 2017 in de categorie “Erfgoed”! Het is grappig om op te merken dat de twee bekroonde Luikse architecten in de buurt van het Heiligdom van de heilige Juliana van Cornillon in Luik wonen, waar de heilige Juliana begraven lag in Villers-la-Ville.

Grand Prix d’Architecture de Wallonie 2017
https://www.uwa.be/?page_id=2519

Prijs van Waals-Brabant 2017
http://www.lejournaldelarchitecte.be/actualite/news/46-nouvelles-belges/3590-prix-d-architecture-en-brabant-wallon.html
http://www.lavenir.net/cnt/dmf20171215_01099495/le-siege-social-d-agc-glass-recoit-un-prix-d-architecture-en-brabant-wallon

Hieronder drie foto’s van het project en je kan de hele verzameling foto’s bekijken op hun website:  http://www.binarioarchitectes.com/index.php?/root/villers-la-ville/

Meer informatie:
http://www.villers.be/fr
https://fr.wikipedia.org/wiki/Abbaye_de_Villers-la-Ville
Virtueel bezoek :http://www.studiovr.pl/spacery_wirtualne/Abbaye_Villers_la_Ville/

Abdij van Villers
Rue de l’Abbaye, 55, 1495 Villers-la-Ville, Belgique
info@villers.be
Algemeen nummer : +32(0)71/880.980
De abdij van Villers wordt beheerd door de vzw Abbaye de Villers-la-Ville.