De Heilige Juliana

Maar wie is nu die heilige Juliana?

J-3--SteJulianne-statue

De heilige Juliana van Cornillon (of Juliana van Mont-Cornillon), geboren rond 1192 in Retinne, dichtbij Luik, en overleden op 5 april 1258, in Fosses-la-Ville (België), was een religieuze bij de Augustijner orde, en priorin van het klooster-leprozenhuis van Mont-Cornillon, in het Prinsdom Luik.

Haar boodschap en ervaring is dat Jezus levend is, waarlijk aanwezig in de Eucharistie, in het geconsacreerde brood en de wijn, hart van het katholieke geloof.

Ze is vooral gekend omdat ze van de bisschop van Luik (in 1246) en vervolgens van paus Urbanus IV (in 1264) de instelling van Sacramentsdag verkregen heeft.

Ze is een heilige van de katholieke kerk die in België op 7 augustus gevierd wordt en op andere plaatsen op 5 april. Haar populariteit zit in de lift. De laatste drie pausen hebben over haar gesproken in wat een ‘eucharistische lente’ lijkt, zoals Benedictus XVI het verwoordde. Luik mag trots zijn op haar Juliana die haar stempel heeft gedrukt op haar tijd en die vandaag nog geëerd wordt, doordat haar naam met talrijke scholen, kerken en plaatsen verbonden is.

Het geïllustreerde boek

Een boek van 32 bladzijden die vertelt over haar kindertijd is in meer dan vier talen uitgegeven!

Dit mooie geïllustreerde verhaal zal de harten van de jongsten gevoelig maken voor de realiteit van de waarlijke aanwezigheid van Christus in het geconsacreerde brood en wijn, met de figuur van de heilige Juliana van Cornillon, stichtster van Sacramentsdag.

Beschikbaar in meerdere boekenwinkels, dans les meilleures librairies,
Bij de auteur, Chemin de la Julienne 35, 4671 Saive, info@circuits-sainte-julienne.be
of online :
Editions de l’Emmanuel
Amazon.com

Hoewel talrijke trouwe katholieken elk jaar het feest van het Heilig Sacrament eren, is het verbazende verhaal van degene die de Kerk ertoe gebracht heeft het te vieren niet altijd erg gekend. Weeskind vanaf zeer jonge leeftijd, vond Juliana van Cornillon haar grootste troost in de nabijheid van de Eucharistie, en ze was zeer gevoelig en toegewijd aan de aanwezigheid ervan. Zo wordt Christus haar beste vriend. Het is dan dat ze van Hem haar eerste openbaringen krijgt over het belang van het Sacrament van zijn Lichaam en Bloed en over de bijzondere devotie dat de Kerk Hem zou moeten tonen : « Velen vergeten dat ik aanwezig ben in het brood en de wijn. Ik ben elke dag waarlijk aan jullie zijde. Ik zou willen dat jullie dat eenmaal per jaar op een bijzondere manier vieren. Dat zal Sacramentsdag zijn ».

De ludieke website die vertelt over haar kindertijd

Er is haar bovendien een website toegewijd die over haar kindertijd vertelt ! www.lapetitejulienne.be

Homepage.julienne

De animatiefilm

Meer informatie :
Haar pagina op wikipedia : https://fr.wikipedia.org/wiki/Julienne_de_Cornillon

Haar biografie geschreven door Benedictus XVI : http://w2.vatican.va/content/benedict-xvi/fr/audiences/2010/documents/hf_ben-xvi_aud_20101117.html