De GR5 van Philippe Huvelle

De GR5 van Philippe Huvelle
header-ph-huvelle

Philippe Huvelle (Trooz, België) reisde tussen 9 augustus en 27 september 2015 van Nice naar Aarlen. Na een fantastisch parcours heeft een ondraaglijke pijn hem verplicht te stoppen in Aarlen. Deze reis was een overgang naar pensionering voor deze leraar Frans en geschiedenis van het instituut Sainte-Julienne de Fléron.

ph-huvelle-carte philippe-huvelle
Heel zijn wandeltocht en zijn dagboek, met foto’s, kan je terugvinden op zijn blog : http://www.artthemis.be/gr5/index.php

ph-huvelle-17_en_bas_le_refuge

“37 jaar geleden ben ik gestart in het onderwijscentrum Sainte Julienne, dat ik nu verlaat om een nieuw leven te beginnen. Ik ben blij, maar het is niet zo eenvoudig een punt te zetten achter iets dat we echt graag hebben gedaan. Dus ik had een ‘overgangsproject’ nodig, vandaar het idee om de beroemde gr 5 af te leggen.

Wat is het? Een lang wandelpad, herkenbaar aan witte en rode markeringen. Het begint in Nederland en loopt tot Nice. Het doorkruist een deel van ons land. Wij, Isabelle en ik, hebben een deel ervan tussen Banneux en Spa gewandeld. Door dit af te leggen, kwam ik op ideeën.

Meestal wordt de tocht van Noord naar Zuid gedaan; ik zou het omgekeerde doen. Waarom? Omdat het de zekerheid is om de meeste rust te hebben, het feit om te wandelen met de zon in mijn rug in plaats van in het gezicht. Tot slot, omdat ik halverwege augustus zou vertrekken en weet dat de GR5 soms tot bijna 2800 meter boven zeeniveau klimt; zo is dit de beste tijd om de passen zonder of met weinig sneeuw door te gaan …

Mijn doelen:
Eerste doel, om aan te komen aan het meer van Genève, dat is 600 km bergen, de mooiste, de moeilijkste ook, want er is iets meer dan 40 kilometer aan hellingen. Als ik de oversteek van de Alpen overleefd heb, zou ik 900 km verdergaan, door de Jura, de Vogezen, Lotharingen en het Ardenner massief, tot aan Luik.*

Een mooi project dat me meer dan een jaar aan voorbereiding gevraagd heeft (bronnen vinden, bevoorradingspunten, schuilplaatsen, de route analyseren, enz.), maar op aanraden van een vriend wilde ik iets nuttigs doen: me sponsoren om l’Ancre Bleue te ondersteunen. Als deze boot nu op de Maas vaart, naast de prachtige actie van een groep vrijwilligers, dan is dit dankzij de restauratie die wordt uitgevoerd door een team van leraren en studenten van mijn school (Saint Laurent / Sainte Julienne, Fléron). Ik herinner me dat ik de boot ongeveer tien jaar geleden bezocht heb toen er volop aan gewerkt werd in de werkplaatsen van de school. Een manier om de band met mijn school te behouden.

Ik zal proberen te schrijven en foto’s te sturen wanneer ik onderweg ben, maar dat zal waarschijnlijk niet regelmatig gebeuren, want ik zal niet dikwijls verbinding hebben en ik zal zuinig moeten zijn met de batterij van mijn smartphone. Het vertrek zal plaatsvinden in Nice op 11 augustus, in de hoop dat niets het programma komt dwarsbomen !”

Philippe Huvelle
Rue des grosses pierres, 15
4870 Trooz
04/368.64.70
phhuvelle (at) gmail.com